Spodaj najdete nekaj odgovorov na vprašanja, katera so mi najpogosteje zastavljena. Za vsa dodatna pojasnila sem Vam vedno na voljo. 

ŽELIM KUPITI MLADIČKA PRI VAS, KAJ SEDAJ?

Ker imamo legla bolj poredko, vodimo listo primernih kandidatov za našega mladička. Vljudno ste vabljeni, da se že pred prihajajočimi mladički oglasite pri nas, spoznate naše pse, vidite v kakšnem okolju živijo, da se spoznamo tudi mi bolje.

Prvi kontakt je lahko preko telefona ali e-maila. Na kratko se predstavite, povejte nekaj o sebi: ali že imate kakšne predhodne izkušnje z psi in kakšne, kaj pričakujete od psa, kje živite, v kakšnem okolju bo kuža bival, imate namen z njim v šolo, itd...

NAKUP MLADIČKA PRI NAS

Naši mladički odhajajo v domove po dopolnjenem 8 tednu starosti. Mladičkom so v tej starosti najmanj 3x odpravljeni notranji zajedalci, najmanj 1x so cepljeni proti kužnim boleznim in so mikročipirani.

Kot popotnico dobite s sabo: potni list, 5kg hrane, merico za hrano, igračko in priročnik z nasveti za vzgojo in oskrbo odraščajočega mladička.

Ob prevzemu mladička se podpiše pogodba, neobvezno pa lahko postanete tudi član Slovenskega Kluba Retrieverjev

IZBIRA MLADIČKA

Ker se nam izbira mladička zdi zelo pomembna – nenezadnje boste vi tisti, ki boste s psom živeli nadaljnih +10 let, dajemo le tej velik poudarek. Zelo pomembno je, da se z mladičkom karakterno ujamete. Izbira pri nas ponavadi izgleda tako, da se skupaj pogovorimo, kaj želite in pričakujete od psa, pomembne so tudi vaše izkušnje. Mladička ponavadi izberemo mi, nenezadnje smo mi tisti, ki z njimi preživimo skoraj 24 ur na dan.  Zavedati se morate, da je tista 1 ura, ki jo preživite pri nas, ko pridete mladičke gledat, mnogo premalo, da bi lahko razbrali kakšnega karakterja je mladiček. Pogostokrat se zgodi, da je nek mladiček, ki je drugače zelo živahen, ravno takrat, ko ste na obisku najbolj zaspan, ali pa ima mladiček, ki je drugače umirjen, ravno naval energije in se predstavi v slabi luči.

Mladičke izbiramo šele pri starosti 7ih tednov, saj je karkoli prej težko napovedati. Njihov karakter kot tudi videz se iz dneva v dan spreminjajo. Na mladičkih je izveden tudi volhardov test karakterja, ki nam je dodatno v pomoč pri izbiri.

SAMČEK ALI SAMIČKA

Izbrati samčka ali samičko? Vprašanje, ki pesti kar večino bodočih lastnikov. V zadnjem času se je nekako razpaslo mnenje, da so samičke lažje vodljive in kako z njimi ni nikakršnih problemov, itd. Od kje natanko je to prišlo ne vem, ampak jaz se s tem ne strinjam in to dejansko ne drži - vsaj pri labradorcih ne!

Veliko bolj kot spol je pomemben karakter. Nekih velikih razlik med njimi ni, zgolj določena obnašanja, ki so pogojena s spolom. Npr. samček markira, samičke pa načeloma tega ne počnejo, samček dvigne nogo in zato mimogrede polula vogal hiše, ciprese, avtomobilsko gumo, samička pa tega ne more. Vse ostalo pa je stvar karakterja. Lahko imate izjemno nežnega, umirjenega in neproblematičnega samčka in izjemno dominantno, trmasto, izjemno aktivno samico, lahko pa obratno.

Skozi nekaj let izkušenj pa sem nekako prišla do spoznanja (ne drži čisto vedno), da so samčki morda bolj primerni za družine – saj so ponavadi eni veliki cartljivi medvedki. Samičke pa bolj pašejo k nekomu, ki ima aktiven stil življenja, in se je pripravljen z njimi več ukvarjati, jih mentalno zaposliti. Po mojih izkušnjah so tudi precej manj cartljive od samčkov.

Če nekako zaključim z enim stavkom: pomemben je karakter in ne spol!

MLADIČEK ALI ODRASEL PES

Sicer v Sloveniji to vprašanje ni ravno pogosto, vendar če se ozremo po Evropi, kjer kupiti odraslega psa ni nikakršen bav bav. Zakaj sem to vprašanje vključila tukaj? Razlog je preprost, morda komu odprem oči ali ga vsaj pripravim do razmišljanja. Posebej aktualno je to vprašanje za družine z majhnimi otroci, ki nimajo veliko časa in je njihov tempo naporen. Morate se zavedati, da z nakupom mladička v vaš dom prihaja še en dojenček. Ta pasji dojenček bo od Vas zahteval ogromno časa, potrpljenja in skrbi zanj. Mladički stari 8 tednov ne vedo kaj smejo in kaj ne, izjemno radi grizejo z tistimi njihovimi majhnimi špičastimi zobki in ravno to grizenje mladičkov in majhni otroci ne gredo skupaj. Velikokrat se zgodi, da majhni otroci nevede ali pa nalašč, ker je tako fajn, da jih majhen kužek lovi, sami razdražijo mladička in le ta se odzove tako, da začne v tisti igri grizit in tudi ugrizne, marsikdaj do krvi. Potem pa sledi kreganje mladička in jok otroka.

Majhen mladiček ni sposoben zadrževati urina in blata za čas ko ste v službi. Majhen mladiček ni navajen biti sam 8-9 ur, zato pogosto lajajo in cvilijo, dokler se ne naučijo biti sami. Majhen mladiček ne zna sedi, prostor, čakaj, fuj in ostale stvari. Učenje teh ukazov je na Vas, in za to potrebujete čas in pomoč - pasja šola 2x tedensko za 1 uro. In ne, v enem tečaju se vsega ne morete naučiti. Torej sledi več kot 1 leto intenzivnega učenja odraščajočega mladička. Imate čas za vse to ali bi bilo bolj prikladno v dom spustiti odraslega psa, ki mirno brez lajanja in cviljenja počaka tudi 10ur sam, ne grize, ne lula povsod in ne uničuje stvari, zna sedi, prostor, čakaj in ostale stvari? Razmislite sami.

In ne, vsak odrasel pes ni primeren za vsak dom, zato ponavadi nakup odraslega psa poteka nekoliko drugače...

BITI LASTNIK NAŠEGA MLADIČKA

Biti lastnik našega mladička ni težko, od lastnikov pričakujemo, da za njega kakovostno poskrbijo. Primerna prehrana, gibanje, skrb za zdravje, mentalno zaposlitev. Kot vzreditelj pričakujem, da ostanemo v kontaktu, da me obveščate o napredkih psa, o morebitnih težavah – zdravstvenih ali vedenjskih, saj mi le tako omogočite spremljanje napredka psa in s tem obveščate o morebitnih težavah, ki se lahko pojavijo. In Vi mi s svojimi informacijami omogočite, da peljem svoj vzrejni program čim boljše naprej – da so psi zdravi in karakterno stabilni. Od Vas pričakujem tudi, da se lahko kdaj pa kdaj povabim na obisk, da vidim kako se je kuža razvil.

Kot vzreditelj sem Vam na voljo 100% za kakršna koli vprašanja in pomoč, ki bi se pojavila tekom odraščanja ali kasneje, ko že enkrat odrastejo. Nudim tudi varstvo, v kolikor bi ga kdaj potrebovali. In vedno smo veseli ko nas razveselite s kakšno sliko svojega kosmatinca.

JoomBall - Cookies (si)

fci